Opvallend is dat veel praktijkopleiders het leuk vinden om jongeren te begeleiden maar toch enigszins onvoorbereid in deze ‘job’ stappen. Vaak wordt ze gevraagd om dit naast hun functie erbij te doen. Is het in het bedrijf niet goed doorgesproken, dan valt het heel vaak enorm tegen.
In mijn dagelijks werk begeleid ik veel hr-professionals en praktijkopleiders in technische bedrijven. Zij zijn de vakman die studenten helpen met hun stage of leiden ze op tot vakman/vakvrouw gedurende hun leerwerkbaan. Dit laatste is vaak een traject van 2 tot 3 jaar.
Het is geen kwestie van erbij doen. De praktijkopleider heeft tijd, competenties en support nodig om de begeleiding goed te kunnen doen: een introductieprogramma maken, in de gaten houden wanneer theorie op school wordt gegeven, hoe gaat het met de theorie van de leerling, begrijpt hij of zij het goed, de leerling beoordelen, opdrachten geven.
Praktijkopleiders kunnen het niet alleen. Ten eerste: je hebt niet alle vakkennis in huis, je hebt ook kennis van collega’s nodig. Ten tweede: Je hebt een vangnet nodig voor als je onverwachts prioriteit aan iets anders moet geven. Of ziek wordt.
Informeer en betrek naaste collega’s. Support van het management helpt bij opleiden. Vind je dat je weinig support hebt, kaart het aan. Hoe? Kijk op mijn website bij de workshops voor praktijkopleiders en hr-professionals of plan een gratis speedadvies in.
