Jagers en hoeders. Ze zijn voor je team allebei belangrijk

 

Afbeeldingsresultaat voor jagers en boeren

In de verkoop is het principe van farming en hunting bekend. Dit principe gaat ervan uit dat acquisitie andere vaardigheden vereist dan het onderhouden en uitbouwen van bestaande relaties. Acquisitie past meer bij de jagers, het managen van bestaande relaties meer bij de hoeders in je team.

De nu-of-nooittypes én de bouwers

De jagers zijn vooral extraverte medewerkers. De vlotte types die deuren moeten openen en organisaties ervan moeten overtuigen bij jouw bedrijf opdrachten te plaatsen. In de trant van: tis nu of nooit. De hoeders zijn vooral bouwers aan een relatie. Deze medewerkers zijn veelal intern gericht, kennen iedereen binnen de organisatie, zijn sterk servicegericht, kundige probleemoplossers. Ongetwijfeld schieten er bij deze omschrijvingen nu namen van medewerkers of collega’s te binnen.

Zorg voor een mix en waardeer beide

Ik trek het principe door naar alle onderdelen en medewerkers in een bedrijf. De jagers in het bedrijf zijn medewerkers die het heerlijk vinden om met nieuwe zaken aan de slag te gaan, zaken uit te proberen, nieuwe methodes te ontdekken. Zien ze een gat in de markt dan stappen ze erin. Zorgvuldig kiezen zij de collega’s die ze nodig hebben voor hun werk en besteden niet meer dan noodzakelijke tijd aan collega’s. De hoeders verbeteren liever het bestaande, zijn nauwlettend bezig met het werk goed doen. Gaan door zolang het moet en besteden bewust tijd aan een goede verstandhouding met collega’s omdat ze samenwerking belangrijk vinden. Gaan eerder voor kwaliteit dan kwantiteit. Natuurlijk is het niet zo zwart-wit; iemand kan meer kwaliteiten hebben en beide rollen vervullen.

Mijn advies: kijk goed naar de samenstelling van team en zorg voor een mix van jagers en hoeders. Waardeer ze om hun eigen specifieke kwaliteiten en zorg dat ze de juiste doelstellingen krijgen. Zo leveren zij optimale prestatie en resultaat!

Els van Veen, TreasureU | Organisatiecoaching | Personeelstraining | Communicatiemanagement |elsvanveen@treasure-u.nl | 06 289 40 147

Ontvang gratis tips

Els van Veen

Ontvang maandelijks gratis tips over effectieve communicatie, leidinggeven en opleiden van talent.

Ontvang gratis tips

Inschrijfformulier nieuwsbrief