HĒĒĒ waar ben ik nou zo druk mee?

Als je brein het niet meer kan bolwerken

Wie herkent het niet: Je loopt thuis of op je werk naar een plek om iets te pakken. Ben je daar op die plek denk je: “Wat doe ik hier”? Heb je géén idee meer van! We hebben zoveel (tegelijkertijd) te doen, we zijn zo druk in het hoofd dat het brein het niet meer kan bolwerken.

Veel mensen hebben het druk, te druk zeggen ze. Wat is de betekenis voor jou van ‘te druk zijn’ vraag ik dan. En wat is de consequentie? Een mooi praktijkvoorbeeld uit één van mijn begeleidingstrajecten is van een productieleider in een metaalbedrijf. Deze jonge energieke productieleider is de hele dag aanspreekpunt voor vragen van medewerkers die er zelf niet uitkomen. Daarnaast is hij de hele dag door bereikbaar voor klanten met storingen, problemen, offerte aanvragen, enzovoort. Ik merk het ook als wij een gesprek hebben. Zijn telefoon rinkelt toch zeker een paar keer…en hij beantwoordt de oproep.

We bespreken de voordelige en nadelige consequenties van hoe hij te werk gaat en van te druk zijn. Laten we alleen even de nadelige noemen want daar wil hij tenslotte wat aan doen: dingen vergeten, beloftes niet kunnen nakomen, fouten maken. Gek genoeg is het zo dat als we de dag doornemen met wat hij allemaal doet, hij niet uitkomt op 8 uur arbeid. “UHH maar ik kom écht tijd te kort.” Is ook zo:  MAAR JE BREIN KAN HET NIET ONTHOUDEN!

Gebruik je hoofd om te denken, niet om te onthouden

Mijn advies:
❶Hou eens een week een logboek bij. Je neemt het overal mee naartoe en iedere activiteit schrijf je op. Je zult versteld staan welk overzicht en inzicht je dat na afloop oplevert. Wil je weten hoe? Laat een bericht achter op de website en je ontvangt materiaal waarmee je aan de slag kunt. Ook kun je zien wat ongemerkt tijdverslinders zijn en hoe je hieraan kunt werken.

❷Neem altijd een notitieblokje mee als je weet dat je niet direct iets kunt afhandelen. Schrijf na een telefoontje op wat je later moet doen (bijvoorbeeld iets uitzoeken voor de klant).

Zo belast je je brein niet met onthouden en kun je deze optimaal gebruiken om na te denken over bijvoorbeeld betere werkmethoden.

Ontvang gratis tips

Els van Veen

Ontvang maandelijks gratis tips over effectieve communicatie, leidinggeven en opleiden van talent.

Inschrijfformulier nieuwsbrief