Laten we medewerkers zwemmen?

Vraag een vis om in een boom te klimmen en je weet welk resultaat je kan verwachten. Die vraag stel je dus niet!
En bij mensen dan?

87-visinboom.95x95x1De beroemde uitspraak van Einstein wordt regelmatig gebruikt bij gesprekken over capaciteiten en competenties van mensen. Het zet je aan het denken! Tegelijkertijd: betekent het dat je niets mag verwachten of dat er geen aanzienlijke groei mogelijk is? Zeker wel, maar van capaciteiten die in potentie aanwezig zijn; sneller leren zwemmen of zwemmen in een andere richting.

De mens beschikt over veel kwaliteiten. In mijn werk als coach en trainer merk ik hoeveel het oplevert als je je richt op die kwaliteiten en mensen leert te vertrouwen op een groeiend eigen vermogen. Kwaliteiten kénnen, leren ontdekken, uitbouwen en durven inzetten, daar draait het naar mijn idee om. Je ziet dat mensen meer plezier krijgen, durven te leren en te innoveren. Zo maken zij zichzelf, hun team en de organisatie succesvoller.

Beter worden? Kijk naar mensen die er succes mee hebben; wat doen zij, hoe gedragen zij zich?
Persoonlijke coaching helpt ook. Het biedt een gestructureerd leerproces waarin je meer leiderschap over jezelf neemt en meer kwaliteiten gaat ontwikkelen. Uit metastudies blijkt dat coaching een duidelijk positief effect heeft op de productiviteit en vaardigheidsontwikkeling van medewerkers. Dat moet werkgevers aanspreken.

Ik zou zeggen laten we sowieso voorzichtig zijn met de uitspraak: ‘ze kunnen de boom in’ als anderen niet doen wat we verwachten. Misschien laten we ze wel zwemmen in een vijver met onbenutte kwaliteiten!

Foto: Kunstwerk Vis in een boom in Amersfoort 

Ontvang gratis tips

Els van Veen

Ontvang maandelijks gratis tips over effectieve communicatie, leidinggeven en opleiden van talent.

Inschrijfformulier nieuwsbrief